Sarcina extrauterina



Ce inseamna o sarcina extrauterina si de ce apare ?

Sarcina extrauterina cunoscuta in termeni medicali si sub numele de sarcina tubulara sau sarcina ectopica este acea sarcina care se dezvolta in exteriorul cavitatii uterine. Aceasta anormalitate apare atunci cand zigotul din timpul procesului de conceptie este implantat anormal, cum ar fi: in trompa uterina, colul uterin sau la nivelul cavitatii abdominale.

Acest tip de sarcina are un grad ridicat de aparitie din cauza unor anomalii anatomice, de obicei la nivelul trompelor uterine sau al uterului. Cea mai frecventa cauza este reprezentata de afectiunile inflamatorii ale pelvisului datorate infectiilor. Recomandat dar foarte putin pus in practica este faptul ca aceste cauze sa fie tratate de la inceput prin monitorizarea anuala a bolilor cu transmitere sexuala la pacientele ce vor sa devina viitoare mamici.

Cum se manifesta si care sunt principalele simptome?

Sarcina extrauterina se manifesta intai prin intarzierea menstruatiei la femeile active sexual, urmata apoi prin sangerare vaginala si prin dureri pelviene. Pe langa acestea mai pot aparea si varsaturi, ameteli, febra si oboseala musculara.

Cum se face diagnosticare unei sarcini extrauterine?

In afara de simptomele deja prezentate, acest tip de sarcina poate fi diagnostica in urma a doua examene medicale, practicate de obicei in spitale. Primul dintre ele este reprezentat de analize ale sangelui prin care se urmareste doza in sange sau urina a hormonului corionic gonadotrofic (HCG). Astfel daca nivelul HCG-ului este sub valoarea normala nu se pune problema unei sarcini, iar daca este peste media normala a unei sarcini atunci se vor face si alte teste pentru a vedea cauza exacta.

Al doilea examen medical este reprezentat de ecografia de tip transvaginal, care are un rol important in stabilirea tipului de tratament care trebuie urmat, fie el chirurgical sau medicamentos.

Pentru a intelege mai bine, o sarcina extrauterina nu are sustinerea fatului foarte mare, ca in cazul unei sarcini normale. Astfel pericolul principal este acela de a se rupe organul pe care este localizat sarcina extrauterina, in majoritatea cazurilor fiind trompa uterina, si de a face o hemoragie interna.

Cum se trateaza o astfel de sarcina ?

Daca pacienta a fost deja diagnosticata cu sarcina extrauterina, este necesara o monitorizare permanenta a starii pacientei din punct de vedere clinic si paraclinic. Initial se poate incerca un tratament medicamentos si anume cu Metotrexat, dar deobicei acesta functioneaza numai cand sacul extrauterin este pana in 4 centimetri si valoarea hormonului corionic gonadotrofic este mai mic de 5000 ui/ml.

Daca nu functioneaza tratamentul medicamentos se trece la cel chirurgical, care a fost initial tratamentul de baza al acestor sarcini, insa in medicina moderna aceste cazuri au scazut datorita diagnosticarii mai rapide a pacientelor. Astfel, in tarile cu echipamente medicale moderne, aceasta chirurgie clasica (deschiderea abdomenului) a disparut in proportie de 90 %, principalul tratament chirurgical ramanand laparoscopia.

Laparoscopia este o procedura chirurgicala prin care un tub subtire este introdus in abdoment printr-o incizie de mici dimensiuni si prin care se pot examina organele abdominale sau genitale interne. Tot la acest aparat in cazul interventiilor de natura mai grava, se poate atasa si un foarfece chirurgical.

In cazul in care suspectati o astfel de sarcina, poate fi de ajutor sa discutati cu alte gravide care au trecut prin experienta unei sarcini ectopice.

Obisnuiesti sa intarzii?

Nu cred ca exista o persoana pe aceasta lume, care sa nu fi intarziat niciodata. Se poate intampla ca masina sa ti se strice, ca traficul sa fie infernal, ca alarma sa nu sune de dimineata, ca sucul sa ti se verse pe camasa. Cu toate aceasta, pentru unele persoane a intarzia este un obicei, un mod de viata, nu o intamplare cauzata de un eveniment nefericit, pe care nu l-au putut controla  Problema este ca acest mod de viata nu este privit cu ochi buni, ci dimpotriva, cu mare suspiciune intrucat  punctualitatea, denota nivelul de daruire si entuziasm in ceea ce priveste relatia noastra cu oamenii din jur.
 
In cazul in care aceasta intarziere cronica a preluat controlul asupra vietii tale si s-a transformat intr-o trasatura definitorie a ta, probabil ca risti sa pierzi foarte multe oferte de munca, oportunitati, chiar si prieteni, pentru ca se vor satura si ei ca tu sa nu le acorzi un minim de respect si sa tot intarzii. Trebuie sa faci ceva pentru a spune stop acestui obicei inainte de a regreta. Accepta ca nu este adecvat sa intarzii. Punctualitatea este apreciata ca fiind o trasatura de dorit si iti poate facilita drumul catre o viata implinita si plina de succese. Daca folosesti lipsa ta de punctualitate ca o forma de putere asupra altora, opreste-te. Fii mai respectuos fata de ceilalti. Mentinerea unei alte persoane in asteptare poate fi interpretata drept o tactica folosita pentru defininirea ta ca fiind superior si a celor care te asteapta ca fiind inferiori. Constientizeaza valoarea timpului. Invata sa pretuiesti timpul pe care il ai, evita sa acorzi importanta lucrurilor marunte care iti mananca pur si simplu din timp si care sunt inutile, precum verificarea facebook-ului in loc de a face ceva util pentru tine sau in loc de a te pregati pentru urmatoarea zi de munca. Timpul este valoros si trebuie sa inveti sa il gestionezi intr-un mod eficient si nu sa il lasi sa ti  se scurga printre degete si sa se iroseasca fara sa fi realizat nimic.
 
Odata ce vei avea respect pentru timpul tau vei avea respect si fata de timpul celorlalti si vei contientiza, ca facand oamenii sa astepte nu faci decat sa le irosesti timpul si sa le pierzi increderea si respectul. Meditatia te poate ajuta sa intelegi mai bine timpul, precum si tinerea unui jurnal in care sa iti planifici principalele activitati din cursul zilei.
 
Nu irosi nici un moment din viata ta si nu irosi nici momente din vietiile celorlalti facandu-i sa astepte.

Angelica Constantin, rupe relatiile cu Marian Mexicanu

Se pare ca show-ul a luat sfarsit. Angelica Constantin, mama naturala a Mariucai, fiica Luminitei Anghel, s-a dat batuta in lupta cu testul ADN.  Conform unei initiative mai vechi, Angelica Constantin l-a supus la un test ADN pe Marian Mexincanu, un faimos lautar de pe meleagurile noastre, pentru a demonstra ca intre ei doi exista o relatie de rudenie. Ba mai mult, Angelica era gata sa accepte orice provocare, doar pentru a demonstra ca cei doi sunt frati gemeni, desi intre ei exista o diferenta de 2 ani. Ca sa fie si mai convingatoare, femeia si-a adus in platoul emisiunii Acces Direct, difuzata pe Antena 1 si o matusa, ca sa ii confirme spusele in lipsa mamei decedate. Batrana, a confirmat totusi ca a fost sunata de la spitalul in care se afla internata mama Angelicai si ca i s-a transmis ca aceasta a nascut gemeni. Insa, nu poate confirma ca Marian Mexicanu este cu adevarat fratele geaman  al femeii.

Cu toate astea, Angelica Constantin, nu stie inca definitia termenului „geaman”, spunand in repetate randuri ca, desi exista o diferenta destul de mare de ani intre ea si lautar, ea simte in sange ca acesta este fratele geaman pe care l-a pierdut, lasand astfel si o oarecare impresie ca doreste sa se scrie si despre ea la sectiunea de stiri mondene.

In urma multor emisiuni, de altfel benefice si pentru imaginea lautarului, Marian Mexicanu a acceptat pana la urma sa faca testul ADN, pentru a pune capat zvonurilor si speculatiilor. Insa, nu fara un pariu. Daca se dovedeste ca rezultatul testului  este negativ, Angelica Constantin trebuie sa se tunda asemeni Rihannei, o cantareata de talie internationala. La randul ei, si Angelica a impus o conditie destul de importanta. Daca testul se dovedeste a fi pozitiv, Marian ar trebui sa se comporte asemeni unui frate si sa fie alaturi de ea, atunci cand are nevoie sa se destainuie.

Finalul, de altfel previzibil, a fost asteptat cu sufletul la gura de toti cei prezenti in platou. Dupa deschiderea plicului in care se afla rezultatul testului ADN, efectuat de cei doi, raspunsul a fost cat se poate de clar. Angelica Constantin, prezinta o relatie de rudenie cu Marian Mexicanu, mai mica de 20 la suta. In consecinta, ea nu este sora geamana a acestuia. Spre sfarsitul emisiunii, difuzata in data de 18.06.2013, Angelica a fost nevoita sa se tunda foarte scurt pe jumatate din suprafata capului.

Pana cand alta ne va desparti

Am in cercul meu de prieteni 2 cupluri care divorteaza. Unul dintre ele are o “vechime” de 10 ani, dintre care 5 au fost sub promisiunea suprema de a “fi impreuna, la bine si la rau, pana ce moartea ne va desparti”,  iar celalalt are o vechime de 3 ani, dintre care doar un an si jumatate a tinut juramantul lor suprem in fata Domnului si a tuturor nuntasilor care le-au fost alaturi in cea mai frumoasa zi din viata lor. In ambele cazuri, cauza despartirii poarta fusta, tocuri si nume de femeie. Dar paratii, adica barbatii lor pana mai ieri minunati si devreme acasa, nu recunosc asta nici cu mesajele si mailurile puse pe masa, in fata lor, ca dovada indubitabila a infidelitatii lor. Motivele lor sunt penibilele scuze de genul “nu esti tu de vina, sunt eu”, “nu stiu ce se intampla cu mine, te-am iubit ca pe ochii din cap, dar dragostea s-a dus” sau casnicele motive de genul “as fi vrut mai multa mancare calda si mai mult masaj la talpi”. Si, auzind toate magariile debitate de acesti doi oameni, care pareau in fata nevestelor lor, dar si a tuturor celor care ii cunosteau, niste oameni normali, decenti, cu principii sanatoase, stau si ma intreb: ce vor barbatii, de fapt? Ce ii tine pe ei langa o femeie si, cel mai importanta, de ce nu se intreaba niciodata daca ei ofera suficient de mult in comparatie cu cat primesc. Am ajuns la concluzia trista ca barbatii din ziua de azi au devenit niste muieri masculine, care vor sa stea intr-un colt si sa dea din gene, iar femeia sa il curteze mai ceva ca gentlemen-ii de pe vremuri, dar vor, in acelasi timp, sa isi pastreze si masculinitatea tradusa prin baut bere la halba, spart seminte in fata meciului si ragaind triumfator dupa o portie de mici si carnati. Imi imaginez, de multe ori, cum ar fi sa pot citi gandurile unui barbat, sa pot sa inteleg mecanismul lui de gandire, pentru ca mi se pare ca felul in care gandeste o femeie si felul in care gandeste un barbat sunt la fel de asemanatoare precum o gaina si o capra. Insa, de cand am vazut filmul “Ce vor femeile”, cu sarmantul Mel Gibson, astept cu nerabdare si varianta “Ce vor barbatii”. Poate asa, o sa primesc cateva raspunsuri la milioanele de intrebari pe care le am despre aceasta minunata specie cu care trebuie sa convietuim.