Informatii pe care trebuie sa le stii despre dermatita atopica

Dermatita atopica sau eczema atopica este o afectiune ce apare la nivelul pielii, la varste timpurii, insa se poate manifesta la toate grupele de varsta. Etimologic se traduce astfel: „dermatita” inseamna inflamatia pielii, iar „atopica” se refera la predispozitia genetica de a dezvolta diferite reacti sau alergii (printre care si astmul si rinita alergica).

Cum se manifesta dermatita atopica?

Dermatita atopica se manifesta printr-o inflamatie a pielii si o mancarime puternica. Odata cu aparitia dermatitei apar roseata, umflarea, fisurarea, descuamarea, crustele si solzii.

In cazul copiilor, dermatologii au clasificat dermatita atopica, astfel:
· Dermatita atopica infantila, ce se manifesta intre varstele de 2 luni si 2 ani. Aceasta apare sub forma unor leziuni cu caracter acut, dispuse mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gatului, trunchiului si a extremitatilor.
· Dermatita copilariei care apare intre 4 si 10 ani de viata si care se manifesta sub forma unor leziuni mai putin acute si mai putin umede, localizate in zonele flexoare (pliurile gatului, cotului, genunchiului, incheietura mainii). Sunt frecvente papulele uscate, eritemul si edemul in jurul ochilor.

Cauzele dermatitei atopice?

Dermatita sau eczema atopica este o afectiune cu multiple cauze, motiv pentru care este si greu tratabila. Dermatologii marturisesc faptul ca dermatita atopica este o boala ereditara. In cazul in care ambii parinti au prezentat alergii in copilarie, probabilitatea este de 80% ca sugarul sa sufere de dermatita atopica. Factorii alimentari sunt si ei raspunzatori de aparitia dermatitei atopice, astfel ca laptele de vaca, ouale, alunele, arahidele, soia, grau, pestele sau fructele de mare pot duce la instalarea eczemei atopice. Agentii infectiosi, precum Staphylococcus aureus, sunt si ei pe lista factorilor ce duc la aparitia dermatitei atopice. Agentii de curatare ce contin alcool, substantele care usuca pielea (astringente), parfumurile, detergentii si sapunurile dure, imbracamintea stramta sau materialele sintetice contribuie si ei la aparitia dermatitie atopice, indiferent de varsta.

Exista cosmetice speciale pentru pielea sensibila care te ajuta sa stii sub control efectele dermatitei atopice, pe termen lung. Cosmeticele Protopan fac parte din lista produselor cosmetice recomandate in lupta cu dermatita atopica, la copii si adulti. Utilizate pe termen lung, acestea reduc efectele dermatitei atopice si previn reaparatia simptomelor acesteia.

Expozitia-concurs “Felina”

Mamaia, statiunea cea mai iubita de turistii romani si nu numai, este plina de spectacole si concerte care uneori reusesc sa ne uimeasca. De curand, a avut loc o expozitie de pisici. Care mai de care mai frumoase, acestea au concurat pentru un loc pe podium si premii pe masura. Aduse din toata lumea, toate rasele de pisici au fost prezente la aceasta expozitie. Felinele s-au intrecut la diverse probe si se pare ca au fost dornice de premiile delicioase care le asteptau deoarece acestea au dat tot ce au putut pentru a-si face stapanii mandri. Evenimentul a avut loc in statiunea Mamaia. Peste 200 de feline impreuna cu stapanii lor au participat la aceasta expozitie-concurs. Evident, inainte de inceperea evenimentului, pisicutele au fost trecute prin toate fazele de infrumusetare. Numele acestei expozitii-concurs a fost “Felina”, iar amintirea frumoasa nu va putea fi stearsa prea curand din mintea celor prezenti.

Modalitati de obtinere a formularului A1

Formularul A1 este singurul document valabil in Uniunea Europeana si reglementat de aceasta ca atare, care permite detasarea de angajati sau detasarea Persoanelor Fizice Autorizate in alte tari membre ale Uniunii Europene. Cata vreme un angajat sau un independent plateste asigurarile sociale si de sanatate in Romania, detasarea sa in alta tara membra UE in scop de lucru si detinerea acestui formular A1 il scutesc pe angajatorul care face detasarea sau pe muncitorul independent de la plata impozitelor si contributiilor in tara in care urmeaza a lucra.

Formularul A1 se elibereaza de catre Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi Sociale de care apartine firma sau PFA-ul in discutie. El poate fi eliberat fie companiei prin reprezentanti, fie persoanei fizice autorizate, dar de asemenea poate fi eliberat unei terte persoane care va poate scuti de drumuri si de alcatuirea unei documentatii stufoase si adesea greu de obtinut. Un astfel de sprijin poate veni din partea profesionistilor de la http://www.xbt.ro/, o echipa care poate oferi servicii de consultanta dar si de intermediere in vederea obtinerii formularului A1. Ei sunt cei care sunt mereu la curent cu noutatile din domeniul muncii, o piata mereu dinamica a carei legislatie se schimba in mod constant si care implica pregatire si experienta. XBT Trading sunt cei care pot intermedia contracte, avize si documente de munca si mai ales cei care o pot face in cel mai scurt timp cu putinta, astfel incat angajatorul sau angajatul care le solicita serviciile sa poata face o economie semnificativa de timp si de resurse.

Formularul A1 implica obtinerea unei serii intregi de documente, diferite pentru firme si pentru persoane fizice autorizate, care implica atat situatii contabile, balante, certificate de atestare fiscala, cat si contracte si adeverinte, autorizatii, etc, care de cele mai multe ori in Romania implica timp pierdut pe la cozi si institutii ale statului, nervi si situatii limita, pe care oricine le poate evita prin simpla delegare a echipei de specialisti XBT Trading.

Traditii iesite din comun ce ascund ura europenilor fata de animale

Aruncatul caprei de pe cladire, Spania. Totul se intampla in cazul festivalului San Vincente de Martir, o sarbatoare in care locuitorii din Manganeses de la Polvorosa se adunau sa arunce o capra de pe o cladire. Aruncatul caprelor nu a fost niciodata mai legala ca in cazul acestei traditii. Desi cei de acolo sustin ca traditia de veche de 200 de ani, jurnalistii de la BBC au descoperit ca dateaza din 1978. In 2002, Curtea de Justitie spaniola a hotarat sa scoata din legalitatea si sa intrerupa acest sport. Lovirea pisicilor cu bete, Germania. O traditie antica din Germania aduce in atentie tratamentele rele la care sunt supuse micutele animale. „Tomcat poking”, este un sport foarte popular in Estul rural, insa e foarte greu sa gasesti pe cineva care sa-l joace.

Mecanismul e urmatorul: pisica e lovita cu bete, dupa ce e bagata intr-un sac, apoi sacul e bagat intr-o cutie si iar e lovit cu bete, apoi se loveste doar cutia pana cand pisica incepe sa tipe. Tot procesul e inventat in Evul Mediu, ca o modalitate de relaxare pentru bolnavii de ciuma care nu mai aveau multe zile de trait. Desi ilegala, mai exista cazuri izolate unde traditia e pastrata cu sfintenie. In 2004, in Wiednitz, absolventii ciclului de licenta au recurs la reluarea traditiei si au fost avertizati sa inceteze imediat violentele impotriva animalelor nevinovate. Pedepsirea magarului, Spania. Pero Palo, din Spania, este un alt festival foarte intunecat cu o istorie tragica. In urma cu niste ani buni, un violator care ingrozise orasul Villanueva de la Vera a fost capturat, legat de un magar si tarat pe strazi, apoi a fost scos in afara orasului si executat. Astazi, localnicii refac ultimul drum al violatorului, insa cu o mica diferenta. Locul lui e luat de… magar. Intr-un fel de urgie combinata cu violenta extrema, se alege un magar care e tarat pe strazi, lovit cu pietre, batut crunt si i se pun pocnitori intre picioare. Cand magarul cade din picioare, il tarasc in continuare pe strazi pana cand, din cauza ranilor, moare in chinuri. Festivalul e legal iar chiar in 2014 magarii au fost impuscati in timpul evenimentului. Incendierea fetei unui taur, Spania.

Spaniolii au o relatie speciala cu taurii-uneori chiar ii omoara in timp ce ii imbraca in diverse costume ciudate. Insa cei care locuiesc in Medinaceli duc lucrurile mult mai departe. Ei ung fata taurului cu smoala si ii dau foc. Toro Jubilo este un eveniment care presupune ca taurul cu fata in flacari sa fie lasat liber prin centrul orasului si sa se izbeasca in voie de ziduri si de tot ce ii sta in cale in timp ce privitorii asista socati la imaginile desprinse din filmele de groaza. Chinul taurului poate dura ore intregi iar la final animalul e complet desfigurat si orb. Din contra, sustinatorii jocului acesta grotesc sustin ca taurul nu este nici pe departe in suferinta si ca se alege doar cu cateva „zgarieturi”.

Becuri cu led pentru strazi si spatii intinse

Strazile luminate cu bec led reprezinta o solutie ideala pentru primariile care doresc sa faca economie la energie electrica, dar becurile de acest tip prezinta mai multe avantaje pentru spatiile intinse si ele pot fi achizitionate la preturi accesibile. Aceste dispozitive de iluminat reprezinta un real avantaj mai ales in spatiile inchise care au o suprafata foarte mare, avand in vedere ca ele nu incalzesc suprafata deloc.

Imaginati-va doar o sera in care aveti nevoie seara de lumina fara a produce prea multa caldura pentru plante! Becurile cu led sunt ideale pentru aceasta situatie si pot fi instalate in numar cat mai mare in functie de nevoile fiecarei persoane. Astfel ca o solutie ideala pentru iluminatul aleilor, al parcurilor, al strazilor, al gradinilor cat si al terenurilor de sport foarte mari sau a locurilor de joaca pentru copii este reprezentata de becurile cu led. In plus aceste dispozitive pot fi folosite chiar si in parcari, datorita temperaturii scazute de functionare cat si datorita duratei lungi de viata si cu siguranta ele pot fi atasate unui sistem cu senzori de miscare, pentru a face economie si mai mare. Aceste produse sunt ecologice si au o rezistenta foarte mare la intemperii, ele nu se sparg atat de usor precum becurile normale, clasice si in nici un caz nu se ard. Sunt ideale atat pentru consumatorii casnici insa mai ales pentru cei industriali, pentru ca ajuta la micsorarea facturii la energia electrica.

Astfel ca putem spune ca  merita sa investesti in tot sistemul de iluminare dintr-un oras, de exemplu, din zonele publice, ca sa implementezi un sistem nou, deoarece te va ajuta in timp la o economie care se va simti la intregul buget al primariei de pilda, si restul de cheltuieli care presupun schimbari de diverse obiecte, inlocuiri si reparatii, nu vor mai fi o problema.

Modalitati uimitoare de pastrare a prospetimii alimentelor

Tragerea in aspic si confierea. Stramosii nostri si-au dat seama ca una dintre cele mai bune si mai eficiente metode de conservare era sa fereasca alimentele de oxigen, iar ca sa pastreze mancarea trebuiau sa o puna printre alte mancaruri. Aspicul a fost descoperit prin Evul Mediu, cand bucatarii au gasit o metoda de a transforma diferite stocuri in gelatina. Asa ca au inceput sa „impacheteze” alimentele in aspic, mai ales carnea si fructele de mare-gelatina prevenea stricarea mancarii si patrunderea oxigenului.

Confierea implica tot ferirea de oxigen. Exista doua forme: pentru carne-carnea e gatita in propria grasime, apoi racita, grasimea formeaza o crusta, apoi e pus intr-un vas; pentru fructe, grasimea e inlocuita cu zaharul. Atmosfera modificata. Aerul este deosebit de folositor si necesar plantelor si animalelor. Dar cand ele se transforma in mancare, apar problemele, aerul devenind cel mai aprig dusman-oxigenul ataca alimentele, favorizeaza stricarea lor si incurajeaza aparitia microbilor. Tehnica atmosferei modificate e simpla: se asigura o atmosfera controlata, cu dioxid de carbon, pentru ca alimentele sa isi pastreze prospetimea mai mult timp-tehnica e veche, fiind folosita prin 1930, pe vasele care transportau marfuri perisabile. Desi pare nesigura, atmosfera modificata contine cantitati mici de oxigen, nitrogen, dioxid de carbon, toate prezente in atmosfera Terrei. „Tratamentul” cu lesie. De obicei, lesia e folosita in sapunuri si diversi agenti de curatare. Este extrem de caustica si foarte otravitoare, insa e folosita si pentru conservarea alimentelor. In combinatie cu grasimea, lesia genereaza un proces numit saponificare, rezultand sapunul. Saponificarea ca metoda de conservare pastreaza textura alimentelor, savoarea si mirosul placut-tehnica se aplica maslinelor sarate. Saponificarea se face doar in industrie si nu trebuie incercata acasa, deoarece orice pas gresit in acest proces complex poate duce la otravire sau chiar deces. Conservarea „naturala”. In era moderna, omul pune pret pe calitate, prospetime si conservare. Insa stramosii nostri nu prea erau interesati de asa ceva si nu aveau nicio problema. Ei lasau natura sa-si urmeze cursul si asteptau sa vada daca rezultatul e bun sau nu de mancat sau de aruncat. „Bioconservarea” este acum cea mai la moda metoda de conservare pe care oamenii o apreciaza mai mult decat conservarea industriala. Un exemplu este fermentatia. Branza, laptele, iaurtul, berea, vinul, depind de fermentatie, care e, pana la urma, un proces de „stricare controlata”.

Fermentatia poate fi si o metoda utila atunci cand trebuie sa gatesti in conditii extreme. De exemplu, mancarea traditionala islandeza Hákarl nu presupune nici un fel de gatire: sunt bucati presate de rechin eviscerat, fermentate in subteran timp de sase saptamani. Si in Alaska, locuitorii de acolo pregatesc carnea tot prin fermentatie. Riscurile exista si sunt reale: de exemplu, o portie de morsa fermentata poate veni la pachet si cu un botulism de toata frumusetea de care nu mai scapi toata viata.