Vrei o nunta ca-n povesti?

Iti doresti cu ardoare sa faci o nunta ca in basme si te gandesti la acel moment inca de cand erai o domnisoara? Visezi sa ai acea nunta frumoasa, de poveste, intr-un loc elegant, cu multa lume si o atmosfera calda, vesela, destinsa? Sa fie totul asezat si aranjat asa cum ti-ai imaginat in cele mai frumoase vise ale tale? Sa fie prezente toate persoanele dragi tie, sa fii in centrul atentiei, admirata si apreciata, sa stralucesti si sa emani fericire?

Da, tindem sa vedem lucrurile un pic intr-un mod idealist, un pic ca in povestile cu printi si printese, cand printesa trebuie neaparat sa se casatoreasca intr-un loc aparte, de preferat ar fi un castel, iar totul sa fie perfect. Tindem catre acea perfectiune care de fapt nu exista, pentru ca nimic pe lumea asta nu poate fi perfect. Insa credem in lucruri de genul asta, poate pentru ca asa ne-a fost indus totul de catre mamele noastre, ascultand tot felul de povesti despre cum ar trebui sa fie ziua nuntii noastre. Bineinteles, ca magica, doar cum altfel? Realitatea insa nu este ca in basme si asta nu este neaparat un lucru rau. Nu trebuie sa te fixezi pe ceva, pentru ca asta iti va aduce doar nefericire. O nunta ca in filmele siropoase sau basmele copilariei, nu se impaca cu realitatea, pentru ca mai sunt si momente de oboaseala, tensiune, incordare si e normal, firesc. Nu trebuie sa iti alegi un castel ca locatie pentru a avea o seara reusita. Nu trebuie sa faci prea mule sapaturi sa dai de un restaurant evenimente bun chiar la tine in zona, care sa iti asigure ceea ce ai nevoie.

Un search dupa “restaurante sector 4”, de exemplu, daca locuiesti in sectorul 4 si ai sa gasesti in mod garantat, unul care sa iti fie pe plac. Prin urmare, lucrurile nu trebuie sa fie prea complicate. Da, ca femei ne dorim sa avem ce e mai bun, si de aceea uitam uneori, ca ceea ce conteaza se afla in interiorul nostru, nu in exterior.

Cum sa iti faci ordine in viata

Eu consider despre mine ca sunt o persoana introvertita. Nu imi place sa ies in evidenta, dar ma simt foarte bine cand actiunile mele sunt apreciate. Imi place sa vorbesc cu oamenii si sa aflu lucruri noi. Sunt tot timpul la curent cu stirile si cu noutatile. Imi place sa fac parte din grupuri de oameni inteligenti si activi. Imi place sa fiu organizata, pana la ultimul detaliu. In articolul acesta vreau sa povestesc despre cum m-am decis sa imi fac ordine in viata, respectiv sa imi stablilesc un scop si mai multe obiective care ma vor ajuta sa imi indeplinesc scopul impus. Nu o sa detaliez care este scopul meu si nici pasii pe care ii voi urma.

O sa povestesc putin despre cum m-am decis sa incep. Anul 2014 va fi cu siguranta anul meu. Ma pregatesc cu pasi marunti sa devin miresica, iar apoi sotie. Am doar 22 de ani, dar m-am decis ca persoana care este zi de zi alaturi de mine este cea pe care o vreau toata viata aproape, si la bine si la rau. Asa ca am hotarat sa devenim sot si sotie si prieteni pe viata, cu acte in regula. Inainte sa ne gandim la pasul acesta, am facut un alt pas. Ne-am mutat impreuna. Pe langa micile sicane, treaba merge ca pe roate. Nici nu imi mai imaginez cum ar fi sa fiu din nou pe cont propriu. (Vreau sa sublinez inca de pe acum, daca s-a interpretat astfel, ca scopul meu final nu este acela de a ma casatori. Acesta este un pas, dar scopul este mult mai maret.) Dupa cum am precizat, fiind o fire foarte organizata, mi-am dat seama ca pentru a prinde viata in propriile mele maini, am nevoie de un plan stabil, clar, urmarit in detaliu si realizabil. Este clar ca nu iti poti planifica toata viata. Misterul vietii este cel care ne face sa asteptam ziua care vine. Nu pot sa stiu ce va urma, dar daca imi stabilesc un traseu pe care vreau sa il urmez, atat profesional, cat si personal, atunci sansele sa dau gres sunt mai mici. Cred cu tarie ca asa este cel mai bine, decat sa treci prin viata fara o tinta. Asadar, cum mi-am dat eu seama ca am nevoie de o planificare pentru a-mi apropia viata de idealul visat? Totul a inceput cand am terminat facultatea, m-am mutat in alt oras, la alta institutie de invatamant.

Fiind un mediu nou, mi-am dorit sa ma acomodez cat mai repede, drept pentru care m-am implicat in mai multe proiecte, mi-am asumat multe responsabilitati, si mai presus de acest lucru, am alerget dupa un loc de munca. Singurul moment al zilei cand ma mai vedeam cu jumatatea mea mai buna era seara cand, dupa 5 minute adormeam in bratele lui. Si a doua zi o luam de la capat. Sunt la inceput de drum si am stat sa reflectez daca asta e viata pe care mi-o doresc. Evident, la scurt timp, a venit si raspunsul negativ. La un eveniment la care am participat, si care avea ca tema construirea unei cariere de succes, am afla ca pentru a reusi in viata chiar este necesar sa te gandesti la un plan: care e scopul si ce trebuie sa faci ca sa il atingi? Asa mi-am dat seama ca aceeasi regula poate fi aplicata si pentru viata in general. Vreau sa am o cariera de succes si o familie frumoasa. Poate parea un gest de egoism sa ni le dorim pe toate, dar eu nu cred ca este. Asa am inceput sa planific. Daca aveam un spirit vizionar, as fi putut face acest lucru de mult timp, dar nu este tarziu. Pentru ca nu m-am mutat de chiar asa mult timp cu logodnicul meu, pana zilele acestea nu am avut prea mult interes si timp sa organizez toate lucrurile noastre. Asa ca, m-am trezit ca dulapul meu de haine era ticsit cu lucruri fara folos, iar iubitul meu se chinuia cu un spatiu mic de depozitare. Primul pas si primul obiectiv al meu: sa scap de lucrurile nefolositoare si sa impart spatiul astfel incat sa fie comod pentru amandoi. Nici nu pot sa va spun ce sentiment de implinire m-a cuprins la final, cand totul era exact asa cum imi imaginam. Mai mult de jumatate din lucrurile mele ocupau spatiu degeaba. Am pus la cale chiar si un sistem de etichetare. Fiecare raft are eticheta care contine numele fiecaruia dintre noi si categoria de lucruri care sunt stocate in acel loc.

Am facut acest lucru pentru a respecta spatiul celuilalt, dar si pentru a pastra ordinea cat mai mult timp. Cred ca asa e si in viata. Tragem dupa noi la nesfarsit lucruri de care nu ne folosim, si uitam sa facem loc celor care merita si care ne sunt utile. Tocmai de aceea, pas cu pas, trebuie sa ne planificam viitorul si sa lasam in urma ceea ce ne tine in spate. O viata avem si trebuie sa o traim asa cum ne place. Mie imi place sa ma organizez. Altora le place altceva. Important e sa stim ce anume ne face fericiti si sa fugim spre acel “ceva”.

Cand ai nevoie de un certificat energetic si cum il obtii?

Vanzarea unui apartament se realizeaza destul de rapid daca ai tot ce iti trebuie, pregatit din timp, acte, impozite platite, adeverinte obtinute. Pe langa cadastru, la vanzarea unui apartament aveti nevoie mai nou, de cel putin trei ani, si de un certificat energetic. Certificatul energetic atesta calitatile energetice ale cladirii in urma unei analize facute in raport cu anumite standarde de calitate. Eliberarea lui se face doar de catre energoauditori autorizati, timpul de eliberare e de 24 de ore, maxim doua zile, valabilitatea certificatului e de 10 ani. Se poate intocmi oricand, nu neaparat in momentul vanzarii.

In afara de actele prezentate energoauditorului, pentru a obtine un certificat energetic aveti nevoie de o expertiza la fata locului, facuta de cel care elibereaza documentul. In cadrul analizei detaliate se vor trece in revista imbunatatirile facute, daca exista centrala termica, termopane de calitate, cat de bune sunt zidurile, cat de buna e instalatia electrica si cele sanitare. In functie de acesti factori se stabileste o clasa energetica. Ea poate fi A, adica cea mai buna, si poate merge pana la G, cea mai proasta. A inseamna consum mic de energie, clasa G inseamna consum mare de energie. Daca se mai fac renovari in plus, certificatul trebuie refacut. Preturile certificatelor energetice difera de la caz la caz, ajungand si pana la 300 ron, in functie de numarul de camere si de tipul de cladire in care se afla apartamentul, din ce e facuta.

Certificatele energetice sunt obligatorii la vanzare si la inchiriere, nu influenteaza pretul tranzactiei, desi multi cumparatori se pot lega de clasa energetica pentru a mai scade din pretul final. Obtinerea certificatelor poate fi facuta si online, daca alegeti aceasta varianta mai comoda. Gasiti zeci de site-uri ale energoauditorilor avizati, puteti pune intrebari si afla tot ce trebuie sa stiti despre obtinerea unui astfel de certificat.

Scortisoara este incredibila

Si trebuie scris cu litere ingrosate. Este incredibila cel putin pentru mine, o bautoare de vinuri calde, cel putin pe timp de iarna, de fapt doar atunci ca nebun sa fii sa bei vin cald vara. Asadar scortisoara este incredibila. Ea poarta denumirea stiintifica de Cinnamomum Zelaynicum. Este poate cel mai fortificant ulei esential pentru sistemul circulator, in special in timpul menopauzei. Vitalizeaza functiile sexuale, aduce dorinta la nivel sexual, amplifica digestia si apetitul. Intareste inima, elimina parazitii, scabia si paduchii.

Datorita continutului sau bogat in aldehide, nu este indicat sa se foloseasca direct pe piele. Uleiul de scortisoara elimina durerile de dinti, tensiunea musculara, incalzeste rinichii si creste focul digestiv. Are calitati excelente mai ales impreuna cu uleiul de cardamon si de dafin , trezeste energia subtila. Face parte din familia Lauraceae. Se simte ca si picant, dulce, astringent. Gustul este de regula dulce iar energia pe care o emana este fierbinte, neutra. Proprietati terapeutice dupa cum urmeaza: afrodisiac, analgezic, alternativ, antispasmodic, carminativ, diaforetic, diuretic, expectorant, stimulent. Tesuturi pentru care este folosit muscular, nervos, sanguin, maduva, plasma. Indicatii pentru rumatoarele tipuri de simptome: raceala, congestie nazala, bronsita, circulatie slaba, spasme, anemie, astenie, scabie, infectii intestinale, impotenta. Precautii - nu se va folosi in doze mari deoarece este convulsiv si irita pielea.

Poate agrava sangerarea. Poate sa fie folosit in orice mod. Se amesteca cu : bergamota, cardamon, cedru, coada jatamansi, lemn de trandafir, levantica, muscata, scortisoara, vetiver. Efecte in plan subtil : intareste vointa, elimina starile de melancolie si emotiile negative, aducand un sentiment de siguranta si caldura sufleteasca. Iar daca nu v-ati convins, incercati doar o crema de corp cu scortisoara si cu vanilie, sau un ulei de corp pe baza de scortisoara si efectele vor fi imediate.