LCD sau LED?

LCD versus LED - care este diferenta? Este una dintre intrebarile pe care cei mai multi cumparatori o pun consilierilor din magazinele de electrocasnice. Si problema nu este doar aceasta, ci o plaja mult mai vasta de optiuni, care include televizoare diverse: plasma, LCD, LED, DLP, OLED si televizoare laser. Insa cea mai mare dilema ramane ce alegem intre mai vechile display-uri pe cristale lichide sau mai noile tehnologii pe baza de led.... Pentru ca plasmele si-au pierdut popularitatea, iar preturile pentru tehnologii mai noi sunt inca foarte mari pentru veniturile din Romania.

Desi au denumiri diferite, un LED este de fapt un alt tip de LCD. Ambele folosesc display-ul cu cristale lichide singura diferenta fiind ca display-urile standard cu cristale lichide folosesc lampi fluorescente cu catod rece (CCFL) pentru lumina de fundal, iar celelalte folosesc diode mici si mai eficiente care emit lumina pentru a ilumina ecranul. TV-urile care beneficiaza de tehnologia de iluminare cu diode au cateva avantaje in fata displayurilor obisnuite pe cristale. Primul ar fi acela ca sunt mai plate, pentru ca diodele emitatoare de lumina sunt mai mici decat tuburile CCFL, iar profilul display-ului este mult mai suplu. De asemenea, TV-urile pe baza de diode consuma mai putina energie electrica decat cele standard. Insa cea mai importanta diferenta este aceea a unei tehnici selective de iluminare, care permite o imagine mai buna per ansamblu, nuante mai clare si un contrast mai bun. Insa atentie la specificatiile produsului pentru ca nu toate televizoarele beneficiaza de aceasta functie ci numai cele full-array.

Ca o concluzie, daca va permiteti un LED cu tehnologie HDTV aceasta este solutia ideala. Sunt device-uri subtiri, usor de instalat, eficiente din punct de vedere al consumului de energie, iar calitatea imaginii redate este exceptionala. Pentru o varianta de buget mai redusa dar si pretentii mai mici legat de calitatea imaginii, este ok sa va limitati si la un LCD obisnuit. Iar pentu buget limitat si calitate cat mai buna, mergeti pe varianta plasma. Este un consumator mai mare de energie si nu cu un design slim, dar ofera o calitate foarte buna a imaginii.