Micropilotii sunt ideali pentru consolidarea cladirilor vechi

Cu cat sunt mai mari cladirile cu atat stabilitatea lor este mai problematica in faza de constructie. Fundatiile pot sa reziste la greutati si sarcini destul de mari daca sunt proiectate bine, insa de cele mai multe ori intervin si probleme de sol si de stabilitate la nivelul sau care dau peste cap planurile constructorului. 

Pentru ca totul sa fie facut ca la carte si sa nu apara probleme la finalizarea constructiilor cei care se ocupa de santier vor folosi in consolidarea fundatiilor micropiloti, un tip de piloti cu diametru ce nu depaseste 350 mm. Capacitatea lor portanta este foarte mare, desi au diametru mic, micropilotii sunt ideali si pentru zone cu inaltimi constructive reduse si cu acces limitat. 

Daca sunt plasati in linie acesti micropiloti formeaza un perete de sustinere special pentru fundatiile si cladirile care au nevoie de sustinere suplimentara. Micropilotii devin obligatorii la fundatiile de adancime, incarcarile transmise de o structura construita la suprafata si foarte grea fiind preluate de micropilotii cu capacitati portante mari. 

Forajul cilindric cu diametru mic al micropilotului se intareste cu armatura metalica din bare de otel striat si tuburi cilindrice. Cel mai des intalnim micropilotii unde nu avem cum sa executam pilotii obisnuiti, aplicatiile lor includ elementele de fundare pentru structuri noi, consolidarea fundatiilor existente si amplasarea lor la baza, extinderea structurilor si oprirea alunecarilor de teren. 

Micropilotii izoleaza foarte bine asa ca se pot executa micropilotii discontinui speciali pentru subsoluri sau stabilizarea taluzurilor. La excavarea subsolurilor avem din nou nevoie de micropilotii solizi pentru sprijiniri temporare si permanente, consolidarea cladirilor vechi este mult mai simpla cu acest tip de lucrari realizate de firme cu experienta. 

Pentru ca sunt asa de importanti pentru consolidari si fundatii, stabilizare sol, firmele care vor executa micropilotii in teren trebuie alese cu atentie, trebuie sa aiba toate echipamentele moderne necesare si experienta suficienta, materiale de buna calitate pentru ca toata structura sa fie rezistenta la uzura si la eventuale miscari seismice aparute pe parcursul exploatarii. 

De asemenea firmele care ii vor face vor trebui sa aiba si personal calificat care poate sa asigure o diagnoza complexa a solului unde se vor realiza micropilotii pentru o lucrare calitativa si cat mai bine facuta.