Un nou fel de ursitoare

De curand au inceput sa fie la moda un nou fel de evenimente, de aceasta data unele destinate marcarii venirii pe lume a unui nou copil Este vorba de petrecerile cu ursitoare, un obicei care, dupa cum s-ar putea banui, are adanci radacini in trecutul romanilor.
Cele trei tinere, caci trei sunt la numar, vin invitate la diverse petreceri de botez si aduc cu ele numeroase daruri simbolice pentru copil nou-nascut pe care nasa sa le poate pune in apa de imbaiere de dupa botez. Asa de pilda ele ii ofera seminte de mac pentru un somn linistit, de grau pentru bogatie si de orez pentru noroc. O pana alba se da pentru ca cel mic sa mearga usor iar oul vine ca un dar pentru mostenitori sanatosi. Si cum altfel, dintre daruri nu puteau sa lipseasca, uleiul pentru a se ridica deasupra tuturor relelor si aghiasma pentru protectia divina a Celui de Sus.
Batranii povesteau  ca dupa cum prevestesc ursitoarele ca va fi traiul nou-nascutului, asa se va si intampla. Totusi, acum ursirea  a devenit ceva aproape simbolic dar care, asemenea multor altor obiceiuri s-a pastrat si ofera  celor prezenti darul unor frumoase amintiri iar ursitului un simbol al unei vieti pline de frumos si bunatate.
Dar ursitoarele nu sunt simple actrite venite pentru a onora un contract. Ce fac aceste ursitoare, fac cu drag si cred ca orice este facut cu inima buna se va implini asa precum si ursitoarele prevestesc cu bucurie un viitor stralucit pentru cel nou-nascut.
Batranii de la sate spuneau ca daca se intampla ca vreun muritor care nu este curat la suflet sa le vada sau sa paseasca pe locul unde au incins ele hora, acesta se imbolnaveste de “luat de Rusalii”, boala de care se poate scapa doar prin descantece sau prin intrarea in Hora Calusarilor. Dar vechile traditii nu mai sunt de actualitate pentru ca acum cele trei ursitoare au facut marele pas in era moderna si ele asteapta sa fie invitate la petrecerile de botez ale celor mici pentru a le ura de bine si a le prevesti un viitor frumos si luminos.