Ce sunt si la ce va folosesc certificatele energetice?

Cu toate ca ni se pare o notiune de data recenta, certificatul energetic pentru locuinte si cladiri a fost introdus in legislatie inca din 2005, devenind cunoscut abia in 2011, cand s-a discutat despre obligativitatea lui, atunci cand se vinde sau se inchiriaza o locuinta. In afara de locuinte, s-a extins aplicarea certificarii energetice si in cazul birourilor sau hotelurilor, restaurantelor si cladirilor destinate serviciilor de comert.

Prin aceste certificate energetice se stabileste gradul de performanta energetica a unei cladiri, tinand cont de caracteristicile termotehnice, de tipul si starea de functionare a instalatiilor de incalzire, iluminare sau ventilatie. Auditarea este facuta doar de oameni autorizati, presupune mai multe etape, iar la final se elibereaza un certificat. In practica, fiecare dintre aceste certificate energetice estimeaza costurile de utilizare si intretinere ale spatiului vandut sau inchiriat, dar si consumul de energie.

Clasele energetice sunt catalogate tinand cont de o scala de la A la G, unde A reprezinta cea mai buna clasa, iar G, cea mai proasta clasa, locuinta neavand nici un fel de izolatie sau instalatie functionala perfect si noua. Pe de alta parte, cu cat clasa energetica este mai buna, undeva spre A si cat mai departe de G, cu atat pretul locuintei la vanzare poate creste si negocierea va fi mai usoara. Dupa emitere, valabilitatea certificatului energetic obtinut in urma evaluarii tuturor instalatiilor din casa si zidurilor, gradului de izolare, nu va fi mai mare de 10 ani. Certificatul se poate obtine oricand inainte de tranzactie, asa ca nu e necesara o alergatura in plus atunci cand trebuie sa vindeti o anumita proprietate. Preturile pentru un certificat energetic variaza intre 130 ron pentru garsoniere si pot ajunge la 170 ron pentru apartamentele cu patru camere.

Mai multe detalii si informatii importante despre ce acte aveti nevoie si in ce consta procedura gasiti pe energoauditor.ro, acolo unde aveti la dispozitie si lista completa cu preturi pentru serviciile prestate de auditor.