Sfaturi pentru alegerea patului matrimonial

Prin definitie, patul matrimonial se gaseste in ambientul cel mai intim din casa: in dormitor. Acesta reprezinta si ambientul cel mai putin vizitat de catre cei care nu apartin nucleului familial, dar nu este si spatiul cel mai putin utilizat. Mai ales in ultimele decenii, traind in apartamente de dimensiuni tot mai reduse, dormitorul a devenit locul unde nu numai ca ne retragem pentru a ne odihni, dar ne petrecem si timpul de lectura, de studiu, tot aici ascultam muzica sau privim la televizor. Dintre toate spatiile din casa, dormitorul s-a afirmat ca locul de relax prin excelenta. De aceea este important sa avem idei clare in momentul alegerii elementelor de mobilier in general si al patului in special.

Ultimele tendinte propun o alegere a mobilei de dormitor urmarind creativitatea personala si in absoluta libertate, in asa fel incat sa ne simtim in largul nostru intr-un ambient ce ne apartine. Evident ca si calitatea produselor ramane unul din factorii determinanti la achizitie. Romantic sau metropolitan, modern sau clasic, din lemn, fier batut sau piele, patul este propus in mii de versiuni pentru toate gusturile si exigentele. Un consiliu util poate fi acela de a alege un pat care ascunde in partea inferioara o lada incapatoare, care poate fi folosita pentru depozitarea lenjeriei. Chiar si masura patului nu mai este una standard, variind de la 160 cm pana la 2 metri in latime: acest din urma tip se adreseaza in special celor care iubesc comoditatea si au un dormitor de mari dimensiuni. Noptierele gemene pot fi inlocuite de solutii modulare.

Apeland la o firma ce produce mobilier la comanda vom putea gasi o multitudine de solutii pentru orice dormitor. In ceea ce priveste dulapul ultimele tendinte prefera sisteme de cabine-dulap, chiar si acestea modulare. Criteriile fundamentale pentru achizitia unui pat bun se bazeaza nu numai pe elementele stilistice, precum designul, dar si pe caracteristicile intrinseci ale produsului, cum ar fi confortul. Un pat bun este practic acea structura care combina calitatea cu designul. Diferentele dintre o structura si o alta, sunt dictate inainte de toate de materialele din care sunt fabricate structura si invelitoarele. In general, structura unui pat este fabricata din lemn sau metal (alama sau fier batut), imbracate in tesatura sau piele.

Pentru structura, marea parte a firmelor utilizeaza lemnul, cu toata varietatea de tipologii, de la lemn masiv la placi aglomerate. In prezent, derivatele de lemn sunt produsele cele mai utilizate, cu cel mai bun raport calitate-pret. Pentru imbracat structura se folosesc tesaturile sau pielea. Pentru ca paturile imbracate trebuie sa fie complet detasabile, este important ca orice tip de stofa sa fie tratata de producator, in asa fel incat aceasta sa nu se stranga sau sa se decoloreze la spalare.