Cand ai nevoie de un certificat energetic si cum il obtii?

Vanzarea unui apartament se realizeaza destul de rapid daca ai tot ce iti trebuie, pregatit din timp, acte, impozite platite, adeverinte obtinute. Pe langa cadastru, la vanzarea unui apartament aveti nevoie mai nou, de cel putin trei ani, si de un certificat energetic. Certificatul energetic atesta calitatile energetice ale cladirii in urma unei analize facute in raport cu anumite standarde de calitate. Eliberarea lui se face doar de catre energoauditori autorizati, timpul de eliberare e de 24 de ore, maxim doua zile, valabilitatea certificatului e de 10 ani. Se poate intocmi oricand, nu neaparat in momentul vanzarii.

In afara de actele prezentate energoauditorului, pentru a obtine un certificat energetic aveti nevoie de o expertiza la fata locului, facuta de cel care elibereaza documentul. In cadrul analizei detaliate se vor trece in revista imbunatatirile facute, daca exista centrala termica, termopane de calitate, cat de bune sunt zidurile, cat de buna e instalatia electrica si cele sanitare. In functie de acesti factori se stabileste o clasa energetica. Ea poate fi A, adica cea mai buna, si poate merge pana la G, cea mai proasta. A inseamna consum mic de energie, clasa G inseamna consum mare de energie. Daca se mai fac renovari in plus, certificatul trebuie refacut. Preturile certificatelor energetice difera de la caz la caz, ajungand si pana la 300 ron, in functie de numarul de camere si de tipul de cladire in care se afla apartamentul, din ce e facuta.

Certificatele energetice sunt obligatorii la vanzare si la inchiriere, nu influenteaza pretul tranzactiei, desi multi cumparatori se pot lega de clasa energetica pentru a mai scade din pretul final. Obtinerea certificatelor poate fi facuta si online, daca alegeti aceasta varianta mai comoda. Gasiti zeci de site-uri ale energoauditorilor avizati, puteti pune intrebari si afla tot ce trebuie sa stiti despre obtinerea unui astfel de certificat.