Afla cum sa combini vinurile cu gustari delicioase

Oare doar eu am avut mereu problema in a combina vinurile cu gustari delicioase? Adica, de cele mai multe ori mi s-a intamplat sa fac combinarile la nimereala, fara a ma documenta preventiv, fara a citi pe bloguri. A fost o chestie de intuitie si bun simt. Cu toate astea, zilele trecute am dat peste un articol care explica pe larg cum sa combini gustarile cu vinuri si care se potrivesc mai mult sau mai putin. Mi s-a parut o informatie interesanta, luand in considerare faptul ca sunt o iubitoare de vinuri. Bine, bine, sa nu se inteleaga gresit. Mie mi se pare ca vinul trebuie savurat. Niciodata nu mi s-a intamplat sa consum prea mult, asta mi se pare un fel de ritual specific. Un pahar cu vin intr-o seara, la o terasa sau, de ce nu, acasa, cu prietenii sau cu familia? Este ceva absolut natural, placut si frumos.

Dar sa revenim la combinatiile pe care sa le facem cu vinurile. Desigur, exista mai multe soiuri si tipuri de vin. Mereu imi este foarte greu sa aleg, din simplul motiv ca inca nu sunt tocmai cel mai bun specialist in vinuri, de aceea, de cele mai multe ori, experimentez, inclusiv cu vinul alb, rosu sau roze, cu vinul sec, demi dulce sau demisec. Astfel imi dau seama care imi place cel mai mult si incerc sa-l tin minte pentru ca data viitoare cand ajung in magazin sa il iau tot pe acela. Dar nu am tocmai cea mai buna memorie, de aceea, dupa cum ziceam, experimentez. Haideti sa vedem ce recomandari sunt pentru a bea un pahar cu vin bun, dar si cu gustari delicioase. Vinul alb sec s-ar potrivi cu legume si cu peste. Voi stiati asta? Bine, nu vorbesc despre gustarile pe care le primim in restaurante. Vorbesc despre ceea ce pregatim noi acasa, pentru un pahar cu vin. Asadar, sa nu uitam ca vinul alb sec se potriveste cel mai bine cu legume, fie ele si coapte si cu peste. Vinul alb demidulce se combina cu cascavaluri si cu prajituri. Asta mi se pare o combinatie perfecta, luand in considerare faptul ca eu ador prajiturile si vinul alb, de altfel, imi place foarte mult. Daca planifici o cina usoara acasa, ar fi minunat sa gatesti chiar tu prajiturile. Exista o multime de retete simple cu care poti sa experimentezi si, la sigur, o sa-ti iasa ceva delicios. Vinul rosu se combina bine cu cascaval si cu carnea de pui. De altfel, si ciupercile sunt potrivite pentru acest tip de vin. Sincer, mie mi-a placut foarte mult vinul rosu. De fapt, ceea ce-mi place cel mai mult este culoarea lui. Gustul nu ma mai impresioneaza la fel cum o facea acum cativa ani.

Dar sa te poti bucura de culoarea vinului rosu in paharul tau, asta este o adevarata placere. Indiferent de care este tipul de vin care iti place tie, ar fi frumos ca in momentul in care inviti oaspeti speciali la tine acasa si vrei sa-I servesti cu un pahar cu vin, sa stii sa faci combinatiile potrivite cu gustarile pe care le pui pe masa. Parerea mea este ca nu exista reguli universale si ca poti sa experimentezi si sa te conduci la fel de bine si dupa intuitia ta, insa, daca esti familiarizata cu niste reguli esentiale ce tin de combinatia vinurilor, atunci sigur nu o vei da in bara. Da, la final, as incerca sa ma pronunt si despre diferitii producatori de vinuri. Pentru ocazii speciale, nu ezita sa dai mai multi bani pentru un vin de calitate, caci sigur iti va face placere si va fi apreciat de toata lumea. Pe langa asta, pentru serile dragute, de familie, iti recomand sa nu alegi, totusi, cele mai ieftine vinuri, caci unele dintre ele chiar nu pot sa fie baute.

Mie personal, imi plac foarte mult vinurile din Basarabia, acestea au si un pret foarte ok. Mai am prieteni care imi aduc cate un vin pe care il savuram impreuna. Nu trebuie sa fii un foarte mare gourmand ca sa-ti placa vinurile de calitate, pur si simplu, invata-te sa alegi ce este intr-adevar bun, la un pret decent.