Situatii in care produsele farmaceutice alterate au cauzat probleme serioase

Duodenonscopul rezistent la bacterii. Duodenoscopurile sunt dispozitive medicale care permit drenarea fluidului din pancreas si bila, din canalele acestora. Sterilizarea este destul de dificila intrucat exista un fel de miscare tip elevator care le permite sa se miste prin corp, drenand lichidele respective. Curatarea acestui dispozitiv medical este foarte laborioasa, cei mai multi medici sau asistente stiu cum sa o faca corect, dar de multe ori acest lucru nu se intampla.

In 2016, doi oameni din Chicago au murit din cauza unor bacterii rezistente la antibiotice, foarte raspandite in USA. Intre 2012-2015 mai bine de 250 de oameni au fost infectati cu o boala asemanatoare celei produse de bacteriile ucigase, toate cazurile datorandu-se unei proaste sterilizari si curatari a duodenoscopului. Cei care l-au produs nu au testat niciodata sa vada cum se poate curata produsul in lumea reala. Asa ca bacteriile s-au inmultit si au atacat pe toti cei care au intrat pe mana medicilor ce foloseau duodenoscopul. Bacteria care a provocat decesele se numeste carbapenem-resistant Enterobacteriaceae (CRE). CRE-ul omoara rapid cel putin jumatate din cei infectati si rezista eroic la orice antibiotic se foloseste.

Cazuri asemanatoare au fost intalnite si in Europa, Franta si Germania. Pentru ca sterilizarea nu era posibila, toate produsele de acest tip au fost evitate in spitale si au fost inlocuite cu unele mai moderne si mai usor de curatat.