Mecanismul de actiune al steroizilor anabolizanti

Dupa cum bine stii, antrenamentul cu greutati pe care il faci la sala stimuleaza masa musculara sa creasca in dimensiuni, dar si in ceea ce priveste forta. Asta face ca muschii sa poata sustine efortul care creste progresiv in urma unui antrenament sustinut.

Structura muschilor este in principal de natura proteica, forta si dimensiunile crescand atunci cand sinteza proteinelor are loc in muschi. Nevoile de natura proteica ale unui organism sunt reglate printr-un proces metabolic complex, numit echilibrul azotat. De aici se intelege ca individul trebuie sa ingere o cantitate potrivita de proteine prin alimentatie, pentru ca organismul sa o absoarba si sa retina azotul necesar formarii unor noi structuri proteice in organism.

Antrenamentul de la sala reprezinta un stres pentru organism, ce determina instituirea unei stari catabolice in care o parte din proteinele musculare sunt distruse, moment in care are loc dezvoltarea musculara. Conditiile pentru ca acest lucru sa se intample sunt: aportul de proteine, odihna si protejarea musculaturii de solicitarile intense.

Cum intervin steroizii anabolizanti? Acestia au capacitatea de a amplifica procesele anabolice, inclinand balanta azotului spre sinteza proteica. Acesti hormoni actioneaza la nivelul nucleului celulei, efectul lor manifestandu-se in decurs de cateva ore. In momentul in care steroizii anabolizanti ajung prin sange la tesuturile-tinta, acestia patrund in celule si leaga receptorii hormonali specifici, formand un complex hormon-receptor. Acest complex va patrunde in nucleu si va activa un set de gene ce stimuleaza biosinteza ARN mesager si implicit biosinteza protenelor.

Pe langa actiunea anabolizanta a steroizilor, trebuie amintita si cea androgenizanta prin care este stimulata dezvoltarea normala a organelor sexuale masculine, influienteaza dezvoltarea si mentinerea caracteristicilor sexuale secundare la barbati, influienteaza spermatogeneza si reproducerea.

De mentionat este faptul ca mecanismul formarii proteinelor este declansat intracelular, stimulul cel mai important fiind incarcatura de lucru, si nu acei steroizi anabolizanti.