Eldorado - sau despre visul copilariei

In 1942 Cristofor Columb a descoperit un nou continent America, avand convingerea ca a deschis un nou drum mirodeniilor catre India. Lumea Noua a devenit curand un  teritoriu fabulos de migratie pentru europenii nemultumiti si care acceptau riscul aventurii ca pe conditia existentei.
In spatiul actual al statului Panama spaniolii afla de la indieni ca mergand spre apus se ajunge intr-un tinut in care aurul se gaseste in cantitati inimaginabile. Ei nu se multumesc cu podoabele din metalul atat de ravnit pe care le primeau de la indieni, in schimbul margelelor de sticla, si intretin febra imaginatiei prin noi informatii despre comori si bogatii.

Civilizatiile mayasa - din America Centrala si Sudul Mexicului, azteca - din Mexic si Spatiul dintre Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific, cat si ca incasa - din Peru si coasta Pacificului, vor plati scump invazia cuceritorilor ahtiati de mirajul aurului.
Eldorado - tinut al aurului si al bogatiilor de vis se va muta succesiv din loc in loc dintre Amazon si Orinoco pe coasta occidentala a Americii de Sud, exemplificandu-si legenda prin capturarea tezaurului regelui Aztec (comorile lui MOntezuma) de catre Hernando Cortes sau prin colosala rascumparare a regelui Atahualpa obtinuta de Francisco Pizzaro - umplerea cu obiecte de aur pana la inaltimea unui om a incaperii in care inchis, descoperirea pietrelor pretioase si a obsedantului aur in pamantul Noii Grenade - Columbia de catre Gonzalo Ximenes de Quesada in anul 1537 si multe altele.

Eldorado defineste astfel un spatiu al bogatiilor uriase - inepuizabile care schimband datele problemei - adica aur cu pietre pretioase argint si alte bogatii - cu paisune, curaj, cercetare - aspiratie si multe altele, poate sa se aplice si la alte domenii spirituale.