O istorie care ma fascineaza

Sunt foarte prins in ale istoriei si mai ales in tot ceea ce inseamna societati secrete. Desi unele informatii nu sunt tangibile, mai aflu cel putin de pe internet detalii fascinante. Ordinul templirilor de pilda a fost intemeiat in anul 1118 la Ierusalim, de catre de Hugues de Payns. Initial, grupa noua cavaleri. In anul 1127, Templierii obtin protectia si admiratia Sfantului Bernard de Clairvaux, care stabileste regulamentul Ordinului cuprins in 62 articole. Ordinul se compunea din frati cavaleri (fratres milites), frati capelani (fratres capellani), frati sergenti si scutieri (fratres servientes armigeri), slujitori si mestesugari (servientes famuli et oficii).

Cei mai iscusiti constructori ai occidentului european faceau parte dintre acesti mestesugari. Devizia Templierilor era: „-Non nobis, Domine! Non nobis, sed tuo nomini da gloriam!" (Nu pentru noi, Doamne! Nu pentru noi, ci pentru gloria numelui Tau!" este primul verset din Psalmui 115, de fapt jumatate de verset; in versiunea ortodoxa a Bibliei. Efigia lor cea mai raspandita reprezenta doi cavaleri calarind acelasi cal, ceea ce simboliza stransa fraternitate dintre membri. Incepand cu anul 1163, toti membrii trebuiau sa jure supunere Marelui Maestru (termenul de Mare Maestru a fost preluat de Masonerie). Reuniunile Templierilor erau de doua tipuri: secrete si publice (alt element preluat de masonerie). Candidatul care dorea sa intre ii ordin era supus la diverse probe, apoi era primit intr-o reuniune secreta noaptea, dupa un ritual preluat din initierile pagane (diverse faze ale ritualului se regasesc in initierea ucenicului mason). Accesul femeilor era total interzis (asa vor proceda si masonii). Templierii reprezentau un ordin universalist, netinand cont de granitele statale (universalismul se regaseste in Masonerie). Ordinul a fost distrus la 13 octombrie 1307 de Filip al IV-lea cel Frumos, rege al Frantei, aliat cu papa Clement al V-lea. In 1314, in timp ce era ars pe rug, ultimul lor Mare Maestru, Jacques de Molay, a prezis regelui si papei ca vor muri in acelasi an si vor suferi judecata divina. Intr-adevar, au disparut amandoi in 1314.

Ordinul templierilor este numai o parte mica din ceea ce inseamna societatile secrete. Mai exista insa ele printre noi si in ziua de azi, mai pot fi considerate reale sau intra in stagiul de mit? De legenda? Eu personal cred in continuare ca au forma ilicita, de genul "toata lumea stie despre ele, insa nimeni nu vorbeste despre ele" iar fascinatia pe care mi-o aduc merita macar cateva pagini scrise si o mica atentie.