Cum sa fii un bun manager

Managementul este un domeniu in care tot mai multi interesati se aduna si tot mai multe piedici se pun. Totusi este un domeniu extrem de interesant, indiferent de ramura lui, care te poate face sa fii si mai fericit in viata si mai implinit dar si mai respectat. De ce sa alegem o cariera in management? Sau cine anume ne spune daca suntem potriviti pentru asta? Sunt intrebari pe care u totii ni le adresam, insa uitam sa tinem cont si de anumite criterii, precum evaluarea proprie.
Trebuie sa ne gandim cu exactitate daca suntem potriviti pentru un astfel de loc de munca si sa vedem daca indeplim urmatoarele criterii:

· Un bun manager trebuie sa fie mereu obiectiv. Inainte de toate trebuie sa tii cont de adevar si nu de afectivitate. Atunci cand doresti sa conduci o echipa se prea poate sa ai anumite simpatii si anumite antipatii, insa trebuie sa faci tot timpul ce e corect.
· Nu uita sa iti indeplinesti obiectivele, ele sunt cele mai importante si apoi vine relatie ta cu subalternii.
· Trebuie sa comunici foarte mult cu cei pe care ii ai in echipa. Trebuie sa le asculti atat opiniile cat si lamentatiile. In schimb trebuie sa te si impui, sa arati celor din echipa ta ca totusi esti seful chiar daca le arati si tu la randul tau respect si empatie.
· Invata sa iti asumi responsabilitatea. Inainte de toate trebuie sa stii atunci cand gresesti tu si desigur sa iti asumi greseala, sa o accepti, daca vrei sa iti formezi oamenii intr-un sens bun.
· Invata sa evaluezi oamenii bine, tu vei fi evaluat la randul tau prin intermediul celor pe care ii ai in subordine.
· Invata sa recunosti meritele celor care trebuie si sa motivezi pozitiv.
· Arata celor din jur ca esti un exemplu pentru ei, demn de urmat si nu ca trebuie sa faca ceva doar pentru ca asa spui tu.
· Nu ezita sa oferi ajutor chiar daca asta nu intra in sarcinile tale.
· Arata celor din echipa ta ca ai incredere in ei, chiar daca fac mici greseli. La urma urmei totul se poate corecta.
· Arata echipei tale ca te intereseaza atat viata profesionala cat si cea particulara.
· Fii sigur ca te-ai facut inteles atunci cand ai trasat sarcini si mai ales ca ai comunicat persoanelor potrivite ce trebuie sa faca.

Insa, de multe ori chiar daca faci aceste lucruri se pare ca probleme tot apar. Cum sa le rezolvi atunci? Incearca sa fii optimist, sa nu pornesti discutii aprinse si sa nu te lasi purtat de un val de energie negative. Trebuie sa actionezi cu pozitivism. Un bun manager trebuie sa stie sa stimuleze fara a stresa pe cei pe care ii are in echipa, trebuie sa fie creativ, sa coopereze, sa dea dovada la randul sau de entuziasm, sa nu mearga la munca numai de dragul de a merge, trebuie sa arate placere si bucurie. Deasemenea un bun manager trebuie sa stie sa sintetizeze probleme si sa faca analize bune, sa conduca, sa traseze sarcini, sa evalueze corespunzator, sa stie sa asculte cat si sa motiveze dar sa aplice sanctiuni atunci cand trebuie.