Recorduri… de pe Terra (III)

1. Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult ebraic este manastirea Sfanta Ecaterina construita in jurul anului 430 de la poalele muntelui Sinai.
2. Cea mai mica biserica din lume ste Capela Santa Isabel de Hungaria din Calomares, un monument dedicat lui Cristofor Columb.
3. Manastirea ortodoxa situata la cea mai mare altitudine din lume este considerat Schitul de la cota 1.800 din Muntii Ceahlau, din Carpatii Orientali, Romania.
4. Cea mai mare biserica in stil baroc din Romania este Catedrala Romano-Catolica din Oradea. A fost contruita din marmura de Vascau si de Carara.
5. Cea mai inalta manastire din Europa are 75 de metri si se afla in localitatea Sapanta din Maramures.
6. Cel mai mare asezamant monahal romanesc de pe Muntele Athos este Schitul Prodromu. A fost exectutata in 1863, de Iordache Nicolau din Iasi.
7. Cel mai mare clopot din lume se afla in cetatea Kremlinului din Moscova. A fost instalat in anul 1733 si are o greutate de 193 de tone, 6.90 de metri in diametru si 5.80 metri inaltime.
8. Ruinele celei mai vechi biserici (inceputul secolului al III-lea d.Hr.) au fost descoperite in portul Al Aqabah din Iordania. Suprafata era de 400 metri patrati si inaltimea de 4 metri. Descoperirea apartine arheologilor de la Universitatea din Carolina de Nord, sub conducerea lui Thomas Parker.
9. Capela Sfintei Varvara, monument unic in lume, a fost sapata manual in masivul de sare Cacica, judetul Suceava, la o adancime de 27 de metri.
10. La inceputul secolului al XIX-lea a luat fiinta la Sfantul Munte Athos asezamantul monahal romanesc Chilia Ianicopulo.
11. Cele mai vechi texte biblice gasite vreodata au fost descoperite pe doua amulete de AG, in zona unei biserici scotiene din Ierusalim. Pe ele au fost gravate versetele 22-27 cap. 6 din Cartea Numerii (a patra din Vechiul Testament, varianta septuagentistilor canonizata si de crestini in secolul IV d.Hr.).