Criterii dupa care alegi o lada frigorifica

Primavara si vara sunt doua sezoane in care pastrarea alimentelor pentru cat mai mult timp se poate dovedi o misiune foarte greu de pus in practica. Temperaturile ridicate, umezeala sau necesarul lunar prea mare pot sa dea peste cap planurile unei familii si pot atenta la sanatatea memebrilor sai. Prima solutie care ne vine in minte este congelatorul si frigiderul, insa volumul lor este micut daca ne gandim cam care e necesarul de alimente proaspete ale unei familii cu patru sau cinci membri. De aceea, producatorii de electrocasnice au venit cu o solutie de compromis intre cele doua si anume: lazi frigorifice. Cu temperaturi de inghetare mai generoase decat congelatoarele, mai mari sau mai mici, aceste aparate frigorifice sunt utilizate frecvent pentru depozitarea cantitatilor mari de alimente perisabile gen carne sau peste, legume puse la pastrat pentru iarna, putand fi plasate in orice loc din casa, chiar si intr-un pod.

Alegerea unor aparate frigorifice din aceasta categorie se poate dovedi dificila si ea pentru simplul fapt ca exista foarte multe variante si tipuri de tehnologii incorporate. Lazile frigorifice trebuie cumparate in primul rand in functie de locul unde urmeaza sa fie puse, dar si de cantitatea de alimente care urmeaza a fi congelata. Daca ai cam 25 de kg de congelat ar fi bine sa iei una cu volum cuprins intre 100 si 200 litri, iar daca ai si un apartament mai mare sau vrei sa o pui in garaj, e bine ca lada sa fie destul de mare pentru a incapea totul in ea. Compartimentarea e iar importanta, pentru ca unele lazi au compartimente prestabilite, altele au cosuri de depozitare pentru o mai buna personalizare. Sunt de preferat mai degraba cele care au cosuri, pentru ca se poate organiza intreaga cantitate de alimente si se poate planifica o ordine in functie de care sa se scoata la dezghetat pentru gatire. Pentru modele de acest fel puteti arunca si un ochi pe Rombiz, magazin online cu produse de calitate, la cele mai bune preturi, acolo unde veti gasi modele de la Arctic, Beko, sau alte marci. Alt criteriu de alegere al lazilor frigorifice tine de sistemul de inchidere al capacului. Modelele noi au panoul de control pe capac, asa ca puteti vedea imediat daca inchiderea nu este etansa, pot pastra temperaturi constante in interior pana la trei zile.

Tot de siguranta functionarii corecte depinde si tipul de accesorii instalate, in speta picioarele reglabile si rotile. Daca podeaua nu este dreapta, sunetul scos in timpul functionarii se poate amplifica iar motorul poate avea de suferit. Dezghetarea, automata sau manuala, poate fi un criteriu important in alegerea lazii. Este de preferat cumpararea celor cu dezghetare automata, completata de sistemul de drenare al apei. Multe aparate de acest tip au si functii de autonomie energetica, asta insemnand ca nu depinzi total de curentul electric, si utilizarea ei normala continua si cand sunt pene de curent - pot functiona in parametri normali pana la 70 de ore, fara alimentare. Nu in ultimul rand, vor conta functia de congelare rapida si clasa energetica, de preferat A+ sau A++.