Exemple fascinante de evolutie convergenta

Ochii de oameni si de calamar. Este evident prin prisma evolutie si a formelor respective, la fel de bine ca si din punctul de vedere al observatiei si simtului comun ca omul si calamarul traiesc in niste habitate total diferite. In timp ce noi am devenit cel mai eficient animal de uscat, calamarul a evoluat si a putut trai la presiuni uriase si la temperaturi foarte scazute. Ciudat atunci de ce ochii nostri si ai calamarului sunt din punct de vedere biologic aproape identici.

Se intampla asta pentru ca ambii am evoluat in cam acelasi ritm si avem o gena denumita Pax6, care se ocupa de constructia ochilor. In trecut aceasta gena dicta doar o structura simpla a ochiului, care permitea primelor organisme cu ochi doar sa distinga intre noapte si zi. De vreme ce gena a existat de dinainte de diversificarea speciilor este prezenta in forme care au suferit mutatii in toate speciile. Tot ea este raspunzatorii de ochii insectelor, de ochii vulturilor si pentru ochii nostri, ai oamenilor. Desi au crescut in circumstante diferite, si calamarul, si omul au acelasi tip de ochi sub forma de camaruta de procesare a luminii. Acest exemplu de evolutie convergenta este de mare importanta pentru biologi pentru ca ne poate ajuta sa ne gasim stramosi printre cele mai neasteptate specii, chiar si cu peste 500 de milioane de ani in urma cand versiunile primitive ale genei de abia apareau. Mucegaiul de suprafata si mucegaiul de apa. Diferitele tipuri de mucegai nu prea sunt asa de diferite cand el privim cu atentie. Exista mucegai de suprafata si mucegai de apa, sunt doua tipuri diferite de organism.

Motivul pentru care nu pot fi deosebite asa de bine e convergenta. Mucegaiul pe care-l stim noi si care mai apare pe piatra pe copaci, pe mancare stricata e considerat de suprafata, consuma microorganisme, adica toate substantele cu care intra in contact. In momentul in care conditiile de hranire devin nefavorabile, celulele, care se reproduc prin diviziune celulara pot forma o masa care se poate misca si poate arata ca un melc. Mucegaiul de apa creste pe aceleasi suprafete, insa sunt total diferite. Nu produc clorofila, dar sunt din aceeasi familie ca si algele marine. Pana la urma vorbim de niste fungi, care au proprietati diferite si sunt total diferiti.