Cluj-Napoca, oras de legenda

Cea dintai atestare documentara a localitatii a fost imediat dupa cucerirea Daciei de catre romani, in anul 107, sub denumirea de Napuca, mentionata in scrierile sale de Ptolemeu. Inca de pe atunci, datorita asezarii intre munti, devine o importanta asezare urbana in timpul domniei imparatului roman Hadrian, reprezentand o zona strategica pentru acestia.
Deloc ferit de atacurile tatare, Clujul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa pe timpul imparatului Sigismund de Luxemburg care a acordat orasului, in anul 1405 statutul de oras liber . Cetatea Clujului a fost una dintre cele sapte cetati medievale sasesti din zona Translivaniei. Denumirea de Cluj s-a incetatenit in special dupa ce in 1918 devine parte a Regatului Romaniei, iar in 18 octombrie 1974 municipiului Cluj i s-a atribuit numele de Cluj-Napoca pentru a eterniza denumirea acestei stravechi asezari romanesti.
Dezvoltarea economica, mestesugurile si comertul au ridicat cetatea medieval la rang de mare asezare transilvaneana cu o arhitectura traditionala care s-a pastrat pana astazi. Cu o populatie numeroasa, Clujul devine capitala Transilvaniei si dezvoltarea sa culturala, economica si sociala a inflorit sporind aparitia unor institutii importante: Liceul Unitarian, Opera Romana, Palatul de Justitie, Palatul Primariei construite in acelasi stil arhitectonic medieval. Situat in zona centrala a Transilvaniei, inconjurat de munti cu un specific aparte strajuit la sud de Dealul Feleacului cu recunoscuta rezonanta istorica, municipiul Cluj – Napoca reprezinta un loc potrivit pentru petrecerea concediilor, pentru drumetii sau vacante de vis.
Vremea in Cluj este influientata de clima temperata. Toamna si iarna se resimt influientele climatice atlantice de vest, iar primavera paseste pe aceste meleaguri la mijlocul lunii martie. Verile calduroase garanteaza posibilitatea de a strabate muntii din imprejurimi, padurile cu poteci racoroase. Pe dealurile din imprejurimi se pot intalni o serie de plante rare cum ar fi: papucul doamnei, stanjenelul si capsunica. Pe timpul iernii se pot practica sporturile hibernale pe partii amenajate sau pe dealurile domoale si colinele cu inaltimi ce nu depasesc 600m. Spatiile de cazare pentru turisti sunt oferite de hotelurile din municipiu sau de casele de vacanta, pensiunile sau cabanele amenajate in stil traditional sau modern unde confortul te imbie sa revii ori de cate ori doresti o evadare din cotidian.
Pentru a sti cum sa te pregatesti pentru concediul din timpul verii sau din timpul iernii este bine sa stii prognoza meteo pe 10 zile, astfel incat sa fii pregatit pentru orice situatie. Fie ca doresti sa strabati cu pasul frumusetile naturii, sa asculti clipocitul lin al Somesului Mic ce strabate Clujul sau sa iti limpezesti gandurile in fosnetul padurii vei fi oricand binevenit in aceste locuri. Clujul insa iti ofera si alte oportunitati de petrecere a timpului liber in frumusetea luxurianta a Gradinii Botanice; teatrul cu un repertoriu bogat iti poate infrumuseta serile de concediu sau pur si simplu poti sa te bucuri de frumusetea arhitecturii medievale plimbandu-te pe strazile pavate si bine intretinute ale municipiului, sub clar de luna sau ascultand scartaitul zapezii sub talpi. Zona frumoasa si insolita a Clujului reprezinta una dintre perlele Transilvaniei apreciata de turisti romani sau straini in orice perioada a anului.