Mic ghid turistic Brasov

Municipiul Brasov, resedinta judetului cu acelasi nume, este regasit in partea central-estica a tarii noastre, chiar la poalele varfului Tampa. Conform ultimelor statistici, acest oras se intinde pe o suprafata de 267.2 km² si are aproximativ 227.961 de locuitori.
Din punct de vedere arhitectural, orasul se imparte in doua parti distincte: zona de influenta baroca ce se poate regasi atat la poalele varfului Tampa cat si in zona masivului Postavaru, si zona “moderna”, intinsa de blocuri, fabrici, etc. Principala atractie a municipiului Brasov este, de departe, cartierul Schei, care chiar si in ziua de astazi este plin de farmec. Aici se pot observa o serie de numeroase de constructii si obiecte cu o varsta considerabila.
Prima atestare documentara a orasului Brasov are loc in anul 1235, sub numele de Corona. In anul 1252 acelasi Brasov este mentionat in diverse documente istorice sub numele de Barasu, urmand ca in 1288 sa primeasca numele pe care il foloseste si astazi. Despre cel mai important oras din Transilvania evului mediu se spune ca ar fi dominat in adevaratul sens al cuvantului intreaga viata economica intre secolele XIV-XVI. Fiind o activitate infloritoare, Brasov a devenit unul dintre cele mai renumite orase de la vremea respectiva datorita trocului cu produse de calitate excelenta dar si pentru armele ce se fabricau in aceasta zona.
Constructia orasului, la acea vreme, a fost facuta conform celor mai inalte standarde cunoscute. Fiind in primul rand o cetate, zidurile, bastioanele sau turnurile de aparare erau completate de piete, depozite sau chiar pravalii! De asemenea, din vechiul Brasov nu lipseau nici bisericile, spitalele, si evident, nici hanurile!
Numeroase cladiri construite la vremea respectiva sunt pastrate si pot fi vizitate chiar si in ziua de astazi! Biserica Neagra (construita in anul 1477) este, de exemplu, cea mai mare cladire in stil gotic din sud-estul intregii Europe. Acesteia i se adauga si bine cunoscuta Piata Sfatului, Casa Sfantului, Biserica Sf. Nicolae, dar si Biserica Bartolomeu (cea mai veche cladire in stil Romanic).
Desi nu sunt localizate in municipiul Brasov, atat Castelul Bran, cat si Castelul Peles sunt adevarate lacase de cultura si civilizatie. Construit chiar in varful unei stanci, in anul 1378, Castelul Bran a fost ridicat cu scopul de a deveni atat un turn de aparare cat si unul de control al intregului traseu comercial ce lega provincia Valahia de Transilvania. Amplasat in Sinaia, Castelul este primul castel construit vreodata cu sistem de incalzire centrala si electricitate. Majoritatea tablourilor pictate de regina Izabel (cunoscuta pentru talentul sau in ceea ce priveste arta) sunt amplasate in diverse camere ale constructiei. De mentionat ar mai fi si faptul ca, pana la revolutia din anul 1989, castelul cu 160 de camere a fost folosit drept refugiu privat de catre mai multi lideri! Dintre acestia ii amintim pe Richard Nixon, Gerald Ford, Moamar Gadafi si Yaser Arafat.
O excursie la Brasov nu este deloc dificil de planificat. Exista diferite hoteluri sau pensiuni care ofera cazare in conditii absolut impecabile la preturi mai mult decat acceptabile.