Sarcina extrauterina



Ce inseamna o sarcina extrauterina si de ce apare ?

Sarcina extrauterina cunoscuta in termeni medicali si sub numele de sarcina tubulara sau sarcina ectopica este acea sarcina care se dezvolta in exteriorul cavitatii uterine. Aceasta anormalitate apare atunci cand zigotul din timpul procesului de conceptie este implantat anormal, cum ar fi: in trompa uterina, colul uterin sau la nivelul cavitatii abdominale.

Acest tip de sarcina are un grad ridicat de aparitie din cauza unor anomalii anatomice, de obicei la nivelul trompelor uterine sau al uterului. Cea mai frecventa cauza este reprezentata de afectiunile inflamatorii ale pelvisului datorate infectiilor. Recomandat dar foarte putin pus in practica este faptul ca aceste cauze sa fie tratate de la inceput prin monitorizarea anuala a bolilor cu transmitere sexuala la pacientele ce vor sa devina viitoare mamici.

Cum se manifesta si care sunt principalele simptome?

Sarcina extrauterina se manifesta intai prin intarzierea menstruatiei la femeile active sexual, urmata apoi prin sangerare vaginala si prin dureri pelviene. Pe langa acestea mai pot aparea si varsaturi, ameteli, febra si oboseala musculara.

Cum se face diagnosticare unei sarcini extrauterine?

In afara de simptomele deja prezentate, acest tip de sarcina poate fi diagnostica in urma a doua examene medicale, practicate de obicei in spitale. Primul dintre ele este reprezentat de analize ale sangelui prin care se urmareste doza in sange sau urina a hormonului corionic gonadotrofic (HCG). Astfel daca nivelul HCG-ului este sub valoarea normala nu se pune problema unei sarcini, iar daca este peste media normala a unei sarcini atunci se vor face si alte teste pentru a vedea cauza exacta.

Al doilea examen medical este reprezentat de ecografia de tip transvaginal, care are un rol important in stabilirea tipului de tratament care trebuie urmat, fie el chirurgical sau medicamentos.

Pentru a intelege mai bine, o sarcina extrauterina nu are sustinerea fatului foarte mare, ca in cazul unei sarcini normale. Astfel pericolul principal este acela de a se rupe organul pe care este localizat sarcina extrauterina, in majoritatea cazurilor fiind trompa uterina, si de a face o hemoragie interna.

Cum se trateaza o astfel de sarcina ?

Daca pacienta a fost deja diagnosticata cu sarcina extrauterina, este necesara o monitorizare permanenta a starii pacientei din punct de vedere clinic si paraclinic. Initial se poate incerca un tratament medicamentos si anume cu Metotrexat, dar deobicei acesta functioneaza numai cand sacul extrauterin este pana in 4 centimetri si valoarea hormonului corionic gonadotrofic este mai mic de 5000 ui/ml.

Daca nu functioneaza tratamentul medicamentos se trece la cel chirurgical, care a fost initial tratamentul de baza al acestor sarcini, insa in medicina moderna aceste cazuri au scazut datorita diagnosticarii mai rapide a pacientelor. Astfel, in tarile cu echipamente medicale moderne, aceasta chirurgie clasica (deschiderea abdomenului) a disparut in proportie de 90 %, principalul tratament chirurgical ramanand laparoscopia.

Laparoscopia este o procedura chirurgicala prin care un tub subtire este introdus in abdoment printr-o incizie de mici dimensiuni si prin care se pot examina organele abdominale sau genitale interne. Tot la acest aparat in cazul interventiilor de natura mai grava, se poate atasa si un foarfece chirurgical.

In cazul in care suspectati o astfel de sarcina, poate fi de ajutor sa discutati cu alte gravide care au trecut prin experienta unei sarcini ectopice.