Informatii pe care trebuie sa le stii despre dermatita atopica

Dermatita atopica sau eczema atopica este o afectiune ce apare la nivelul pielii, la varste timpurii, insa se poate manifesta la toate grupele de varsta. Etimologic se traduce astfel: „dermatita” inseamna inflamatia pielii, iar „atopica” se refera la predispozitia genetica de a dezvolta diferite reacti sau alergii (printre care si astmul si rinita alergica).

Cum se manifesta dermatita atopica?

Dermatita atopica se manifesta printr-o inflamatie a pielii si o mancarime puternica. Odata cu aparitia dermatitei apar roseata, umflarea, fisurarea, descuamarea, crustele si solzii.

In cazul copiilor, dermatologii au clasificat dermatita atopica, astfel:
· Dermatita atopica infantila, ce se manifesta intre varstele de 2 luni si 2 ani. Aceasta apare sub forma unor leziuni cu caracter acut, dispuse mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gatului, trunchiului si a extremitatilor.
· Dermatita copilariei care apare intre 4 si 10 ani de viata si care se manifesta sub forma unor leziuni mai putin acute si mai putin umede, localizate in zonele flexoare (pliurile gatului, cotului, genunchiului, incheietura mainii). Sunt frecvente papulele uscate, eritemul si edemul in jurul ochilor.

Cauzele dermatitei atopice?

Dermatita sau eczema atopica este o afectiune cu multiple cauze, motiv pentru care este si greu tratabila. Dermatologii marturisesc faptul ca dermatita atopica este o boala ereditara. In cazul in care ambii parinti au prezentat alergii in copilarie, probabilitatea este de 80% ca sugarul sa sufere de dermatita atopica. Factorii alimentari sunt si ei raspunzatori de aparitia dermatitei atopice, astfel ca laptele de vaca, ouale, alunele, arahidele, soia, grau, pestele sau fructele de mare pot duce la instalarea eczemei atopice. Agentii infectiosi, precum Staphylococcus aureus, sunt si ei pe lista factorilor ce duc la aparitia dermatitei atopice. Agentii de curatare ce contin alcool, substantele care usuca pielea (astringente), parfumurile, detergentii si sapunurile dure, imbracamintea stramta sau materialele sintetice contribuie si ei la aparitia dermatitie atopice, indiferent de varsta.

Exista cosmetice speciale pentru pielea sensibila care te ajuta sa stii sub control efectele dermatitei atopice, pe termen lung. Cosmeticele Protopan fac parte din lista produselor cosmetice recomandate in lupta cu dermatita atopica, la copii si adulti. Utilizate pe termen lung, acestea reduc efectele dermatitei atopice si previn reaparatia simptomelor acesteia.