Tipuri mixte de comportament uman si metabolism

Cele trei tipuri pure constitutionale se combina in diferite proportii, formand astfel sase subtipuri dupa cum urmeaza:

1. Vata - pitta - sunt slabi cu miscari rapide, prietenosi vorbareti, au mintea ascutita. Digestia o au buna si suporta usor frigul, zgomotele si disconfortul fizic. Au vointa puternica (pita) si imaginatie creatoare (vata). Din cauza faptului ca pot cadea usor in tipare si pot deveni dependenti de ceilalti, acest tip de perosoane au nevoie de de stabilitate.
2. Pitta - Vata - Sunt bine proportionati, musculosi, rezistenti si cu miscari raoide, au digestie buna si scaunul regulat. Sub stres pot reactiona cu frica, furie, se simt in pericol in pericol, sunt incordati si greu de controlat. Le place sa manance, au memorie buna si vorbesc cursiv. Caldura in exces ii deranjeaza.
3. Vata - Kapha - datorita multor caracteristici contradictorii si a nehotararii (specific Vata), acest gen este mai greu de identificat. Ei au de regula un schelet subtire (Vata) cu un comportament relaxat (Kapha). Daca nu sunt stresati sunt calmi. De obicei rapizi si eficienti, au totusi tendinta de a amana lcururile (Kapha), au digestia inceata si neregulata.   
4. Kapha - Vata - Sunt apropiati de Vata - Kapha dar sunt mai lenti in miscare si mai solizi. Au mai putin entuziasm si sunt mai calcmi si mai relaxati. Pot avea probleme digetsive, mucozitate sporita si rezistenta scazuta la frig.
5. Pita - Kapha - au intensitatea Pita intr-un corp Kapha. Au personalitate stabila (Kapha) dar au tendita spre critica si furie (Pita) . Sunt buni atleti avand o mare enegrie si rezistenta. Se hranesc bine, la fiecare masa, au o digestie buna, (pita) si sunt rezistenti la boala. (kapha)
6. Kapha - Pita - au o structura Kapha dar cu mai mult tesut adipos. Se misac incet si au trasaturi rotunjite, ei sunt relaxati. Nivelul lor energic este stabil si rezistent. Le place sa exerseze dar pot deveni insensibili la critici.
7. Vata - Pita - Kapha - acets tip constitutional este cel mai armonios deoarece contine cele trei umori in proportii egale. Ei au o imunitate naturala, puternica si traiesc mult. Totusi se spune ca acestia sunt cel mai greu de tratat atunci cand se imbolnavesc.

Mintea fiecarui tip metabolic are caracteristici favorabile si nefavorabile. Persoanele Vata au o gandirea creativa dar se razgandsc usor, persoanele pita au memorioe buan si sunt buni organizatori, dar au o tendinta de a trece peste oamenii din calea lor incercand sa isi atinga scopul. Persoanele Kapha se descurca foarte bine cu munca de rutina si urmeaza indicatiile cu atentie dar iau o deciziile foarte incet si le liseste creativitatea.

Sentimentele sunt caracteristicile emotionale care la fiecare tip au aspecte pozitive cat si negative. Tipul Vata devine repede nelinistit sau speriat, totusi uita repede si nu poarta ura. La Pita furia vine repede dar ei au abilitatea de a o transforma in intelegere sau de a trece peste ea. Senzitivitatea Kpha inseamna ca o greseala nu este usor iertata dar aceasta ii face loiali si romantici.