Muzele marilor genii

Muzele erau fiicele zeului suprem Zeus si ale titanidei Mnemosyne. Erau protectoarele artelor si mai tarziu ale stiintelor. Cuvantul muzica vine de la ele. La inceput, era o singura muza, care ii inspira pe poeti si pe muzicieni si care era invocata de acestia de fiecare data la inceputul operei. Ambele epopei ale lui Homer, Iliada si Odiseea, incep cu o invocare a muzelor.
Poetul Hesiod, care a trait la putina vreme dupa Homer mentioneaza noua muze care locuiau pe muntele sacru Helicon si care i-au oferit o muzica minunata. El descrie muzele ca pe niste fete fermecatoare care danseaza cu gratie si canta cu vocile minunate. Hesiod crede ca muzele se nascusera pe muntele Olimp sau pe muntele Pieria si ca au continuat sa traiasca acolo.
Muzele si Apollo au oferit muzica oamenilor pentru ca muritorii sa poata uita de griji si suparari. Dupa Hesiod numele muzelor erau Euterpe, Thalia, Melpomene, Terpsichore, Erato, Polyhymnia, Utania si Calliope.
Caliope era cea mai importanta dintre ele deoarece era muza poeziei si a elocventei. Clio era muza istoriei; Euterpe era muza muzicii, invatatoarea flautului dublu; Thalia era muza comediei; Melpomene era muza cantului armoniei muzicale si a tragediei; Terpsichore era muza dansului; Erato era muza poeziei lirice si erotice; Polyhymnia era muza poeziei si muzicii sacre dar si a retoricii si pantomimei si astrologiei.
Muzele cantau la banchetele zeilor de pe muntele Olimp acompaniate de lira mentorul lor, zeul Apollo. In ciuda tuturor darurilor cu care muzele au coplesit omenirea existau cantece care ascundeau intentii malefice. Pyreneus, un monarh  trac brutal le-a invitat o data pe muze in palatul sau sa se adaposteasca de o furtuna si a incercat apoi sa le agreseze.
 Din fericire muzele aveau aripi si au reusit sa scape destul de usor. Pyreneus a incercat sa le urmareasca dar a cazut de pe acoperisul palatului sau, gasindu-si moartea. Ca si Apollo muzele se lasau convinse sa participe la concursuri muzicale alaturi de muritori. Cele noua fiice ale regelui Pieros Pieridele, pretindeau ca stiu sa cante mai bine decat muzele si au propus o intrecere cu acestea cu un juriu alcatuit din nimfe. Nimfele au acordat premiul muzelor dar s-a devedit ca Pieridele nu stiau sa piarda. Ele au incercat sa le loveasca dar au fost transformate in cotofele galagioase. Cantaretul trac  Thamyris care se lauda ca poate canta mai bine ca muzele a fost pedepsit de catre acestea cu orbirea si pierderea memoriei.