Psihologia, asa cum nu ai inteles-o niciodata

Daca iti anunti telurile, scopurile in fata celorlalti este mai putin probabil sa le duci la indeplinire pentru ca intervine pierderea motivatiei. In 1933, M. Mahler si-a dat seama, in urma unor experimente, ca, in momentul in care cineva a anuntat altora solutia la o problema, desi ea nu exista, creierul o percepe ca pe o „realitate sociala”, chiar daca solutia nu a fost insusita. Potrivit psihologului Peter Gollwitzer, faptul ca spui cuiva intentiile tale determina aparitia unui „sentiment prematur de implinire, existenta unui lucru complet”. De aici poate aparea teama de esec sau alte fobii pe fond psihologic-sunt peste 400 de fobii distincte recunoscute de psihologi. Si apropo de fobii, conform unor studii recente, ele sunt nimic altceva decat amintiri cu un impact emotional puternic transmise din generatie in generatie la nivelul ADN-ului uman, genelor.

Exista chiar o fobie care implica teama de a nu avea… o fobie-se numeste fobofobie. O ciudatenie a fobiilor este Sindromul Cotard. Fobia, o boala psihica, se manifesta prin imaginarea descompunerii corpului nostru, mortii sau non-existentei fizice. Un exemplu celebru este cel al unui tanar de 20 de ani care, sub efectul carbonatului de litiu sustinea cu o siguranta uimitoare ca ficatul si stomacul lui erau distruse, ca inima a incetat sa-i bata demult si ca nu are niciun muschi in tot corpul…

Pentru a scapa de astfel de probleme, o solutie ar fi cheltuitul banilor-daca vei cheltui bani pentru altii, persoane dragi, prieteni si nu pentru tine vei fi mult mai fericit si relaxat… Asadar, trebuie sa cheltuiesti bani mai mut pe experiente si mai putin pe bunuri, obiecte, lucruri. Din punct de vedere biochimic, „dragostea romantica” nu este cu nimic diferita de tulburarea obsesiv-compulsiva-de unde si expresia „nebun dupa tine” sau „nebun din dragoste”… Si tot legat de nebunie, trebuie sa stiti ca specialistii in boli psihice iau in considerare trecerea pe lista bolilor psihice grave a… dependentei de Internet care poate duce la depresie in cele mai multe cazuri-cea mai depresiva tara este Franta, unde 1 din 5 oameni a trecut cel putin o data printr-un episod depresiv. S-a descoperit chiar si o gena care te face sa fii negativist mai tot timpul, de unde si aparitia depresiei…